Friday, May 15, 2009

Resepi Kek Batik


Resepi kek batik:-

500gram biskut marie
250gm butter
4 biji telur
2 cup cocoa powder
1 cup milo
2 cup air
1 1/2 cup gula
1/2 tin susu pekat
2 sudu meja browning

Cara2:-

1. Milo, koko, gula dan air dibancuh sekali dan masuk dalam periuk. Kacau sampai semua larut. Gunakan api sederhana.
2. Masukkan butter dan kacau lagi sampai butter cair dan adunan sebati.
3. Kecilkan api. Masukkan telur dan kacau sampai agak pekat.
4. Tuang adunan ke dalam bekas yang dah diletakkan biskut marie (patah-patahkan dulu). Kacau sebati.
5. Masukkan dalam bekas dan tekan sampai padat.
6. Tunggu sejuk then masuk dlm fridge.

** Milo dan koko tu, ekceli ikut suka. kalau nak rasa coklat lebih, lebihkan koko, kalau nk milo lebih, lebihkan milo gitu.
** Alas acuan atau bekas dengan kertas plastik sebelum meletakkan adunan, so that nanti senang nak alihkan kek tu dari bekas.

Selamat mencuba.

0 ulasan:

Post a Comment